Kleine advocatenkantoren passeren topkantoren op Facebook

Kleine advocatenkantoren passeren topkantoren op Facebook

Home » Kleine advocatenkantoren passeren topkantoren op Facebook

Helft Topkantoren ontbreekt op Facebook

Van de Top 50 van de Facebookadvocatuur heeft de helft geen Facebookpagina. Dat is een droevige conclusie. Toch is daarmee de Top van de advocatuur een goede afspiegeling van de Nederlandse ondernemingen. Uit onderzoek van KPMG blijkt dat 52% van de ondernemingen nog niets doet met Facebook.

Kleine kantoren passeren de Top

Ook de rest van de advocatuur weet zich nog niet erg op Facebook te profileren. Maar er zijn uitzonderingen. Sommige kleine kantoren blijken bijzonder populair te zijn.

Top Advocatuur Facebook 2014

De Top 20 heeft een volkomen ander aangezicht dan de Top 20 van de advocatuur. De meeste likes heeft Simmons & Simmons. Maar al op plaats 3 staat het kleine Bossche advocatenkantoor Jeroen Bosch. In de top-10 staan in totaal 5 kleine kantoren. Van de Top 20 advocatenkantoren op Facebook zijn er 10 die gerekend kunnen worden tot de (zeer) kleine kantoren.
Hier is het nieuwe speelveld duidelijk. Op Facebook is iedereen gelijk. Gevestigde namen zijn nog geen garantie voor succes. U hoeft geen Mega Zuid-As kantoor te zijn om goed te presteren op FB.

Voordelen

Wat zijn de voordelen van een eigen pagina op Facebook voor een advocatenkantoor?
Het blijft vreemd dat deze vraag nog gesteld zou moeten worden in 2014. Wat cijfers: 7,9 miljoen Nederlanders maakt gebruik van Facebook, waarvan 5 miljoen dagelijks. Iedere “like” vertegenwoordigt een forse waarde van naar schatting € 130,– .
Facebook heeft een enorm marketingpotentieel. Zo heeft Heineken meer dan 16 miljoen volgers. Via deze weg communiceert Heineken bijna dagelijks actief met zijn fans.

Op Facebook kunt u als kantoor met verschillende doelgroepen communiceren. Dat kan het beste luchtig en vrolijk.

Communiceren met klanten

Voor advocatenkantoren die werken voor particulieren is Facebook een eenvoudig en praktisch medium om te communiceren met de klant. De aard van Facebook geeft al aan dat dit dan meestal een particulier is. Maar een praktijkvoorbeeld geeft aan hoe dun de scheidslijn tegenwoordig is. Advocate Spee (nr.7 in de lijst)Advocate Monique Spee reageert via Facebook op particulier probleem van juridische aard. Ze helpt de man met een brief en doet nu een zakelijke opdracht voor de man die ook ondernemer blijkt te zijn. Ook Edgar Mulders (Jeroen Bosch advocaten nr.3) zegt regelmatig zaken over te houden aan de aanwezigheid van het kantoor op Facebook.

Communiceren met studenten

FB is een eenvoudige manier om in contact te komen en blijven met rechtenstudenten in de omgeving. Stagiairs en studenten liken de pagina van uw kantoor. U zorgt voor regelmatig nieuws over uw activiteiten voor studenten. Het nieuws verschijnt vanzelf op hun timeline. Heeft u een bepaalde activiteit? Plaats een advertentie op Facebook. Kies uw doelgroep (jonger dan 25, ouder dan 18, omgeving Groningen, Universitaire studie). Voor een paar euro verschijnt uw advertentie bij uw doelgroep.

Communiceren met eigen kring

Eigenlijk verschilt dat niet sterk van de communicatie met de studenten. Persoonlijk ben ik geen fan van een foto van de kerstboom, maar u bent zeker niet de enige als u dieKerstboom op Facebook plaatst. U kunt berichten plaatsen die de sfeer en saamhorigheid van uw kantoor vergoten.
Vraag een keer een jongere op uw kantoor. Zij maken voor van alles eigen besloten groepen aan op Facebook. Iedere middelbare schoolklas, lustrumevent en dergelijke heeft zijn eigen groepje.

Conclusie

Internet kent geen historie. Iedereen is gelijk. Kleine kantoren kunnen zich snel een grote positie veroveren op bijvoorbeeld Facebook. Dat levert naamsbekendheid en zelfs nieuwe zaken op. Bovendien is het ook nog erg leuk om te doen.