Prijsbeleid als innovatie in Advocatuur
Vaak valt te horen dat de klanten van de advocaat vaste prijzen zouden willen. Het voeren van vaste prijzen wordt dan afgezet tegen het gebruikelijke uurtarief. Maar vaste prijzen zijn eigenlijk al weer zo 2013, dynamic pricing is het nu.
Hoe het vroeger was
Vooropgesteld: het oude systeem uren maal tarief is niet in het belang van de klant. Het is een ouderwets systeem. De klant heeft vooraf geen inzicht in het mogelijke aantal uren. Het belang van de advocaat is zoveel mogelijk uren te schrijven als binnen de pijngrens van de klant valt. Denkend vanuit de klant moet er dus iets nieuws komen.
Een vaste prijs als oplossing?
Er zijn veel initiatieven die vaste prijzen bieden. De softe variant is mooi zichtbaar in een hilarisch filmpje op Youtube. De advocaat vertaalt iedere vaste prijs eerst naar de hoeveelheid uren die hij nodig denkt te hebben en geeft dan een prijs. Dat zijn geen vaste prijzen. Iets verder gaat Endtz & Co in Nederland die een compleet juridisch pakket biedt tegen een vaste prijs.
In de Financial Times Top Innovative Lawyers 2013 treffen we op 5 het advocatenkantoor Brilliant Law aan. Zij hebben hun diensten opgeknipt in producten en bieden die aan voor vaste prijzen. Dat zijn trouwens geen lage prijzen. Op hun site staan inmiddels 30 vaste producten tegen vaste prijzen. Dat gaat een forse stap verder. Op basis van jarenlange juridische praktijkervaring moet het voor een advocaat mogelijk zijn een inschatting te maken van veelvoorkomende werkzaamheden. Deze kan hij vervolgens omschrijven als een product en daar een prijs aan hangen. In dezelfde sfeer zit mijn eigen uitgave www.overeenkomsten.nl
De echte vernieuwing
Mediamarkt laat de nieuwe toekomst zien met Dynamic Pricing. Met behulp van digitale prijskaartjes kan Mediamarkt de prijs van haar producten continu aanpassen aan de prijzen zoals die gelden bij haar concurrenten. De suggestie is dat deze aanpassing naar beneden zou zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet. De verwachting is dat dergelijke prijssystemen in meer winkels zullen volgen.
Een andere vorm van dynamic pricing is die waarbij online bestellingen in prijs verschillen afhankelijk van de bezoeker op de website. De site herkent dat iemand die een reis wil boeken surft met een Apple. Eigenaren van Apple computers hebben vaak meer te besteden en zijn minder prijs kritisch. Zij krijgen voor dezelfde reis een hogere prijs te zien dan de surfer op zijn oude PC.
Ook kan dynamic pricing de prijs laten variëren naar momenten die de leverancier beter uitkomen. Zo schijnt benzinestation De Lucht aan de A2 zowel de prijs van brandstof als de prijzen in de shop aan te passen naar beneden op verkeersluwe momenten.
Dynamic Pricing in de advocatuur
Vertaald naar de advocatuur zou dynamic pricing er als volgt uit kunnen zien. De advocaat of notaris werkt met vaste prijzen voor bepaalde diensten. Maar deze prijzen zijn flexibel, dynamisch. Indien de klant een bepaald product wenst kan hij bij de bestelling aangeven dat hij geen prijs stelt op bepaalde diensten. Een voorbeeld is de wens tot het opstellen van een huurcontract, maar dat hoeft niet op stel en sprong. De advocaat kan dan zelf kiezen in welke uren hij het contract gaat opstellen. Dat zijn dan minder dure uren dan andere uren. U wilt een testament, maar het maakt u niet zoveel uit wanneer het klaar is? 20% korting. Wilt u een legal scan in de zomer als het werk toch al rustig is, dan kost dan minder dan als u dat tijdens de topdagen van het jaar wenst.
Wilt u iets binnen drie uur, dat kan, dat zijn dan dure uren. Dus dan kost een product bijvoorbeeld 150%. Dat komt trouwens ook overeen met de oude declaratieregels van de Orde.
U kunt natuurlijk ook kiezen voor verschillende prijzen per klant. Klanten met veel budget betalen dan meer. Nadeel van deze vorm van dynamic pricing is dat die door de klant die teveel betaald meestal niet als sympathiek wordt ervaren.
Prijsbeleid kan behoorlijk innovatief zijn. Nieuwe technieken en inzichten bieden mogelijkheden. Ook voor de advocatuur.