Wie het weet mag het zeggen

Wie het weet mag het zeggen

Home » Wie het weet mag het zeggen

Juridische fora

Meer dan dertig fora in Nederland geven antwoord op eerstelijns juridische vragen. Het grootste forum (in geregistreerde gebruikers) is verrassenderwijs Fok.nl, met op de tweede plaats Tros Radar.

Justitia Omnibus recht voor allen liet alle juridische fora in kaart brengen. InAfstudeeronderzoek MAJ Brinkmann voor de HvA kwamen ook alle juridische randvoorwaarden aan bod.

Het opzetten van een juridisch forum is op zich heel eenvoudig. De techniek is “out of the box” beschikbaar. Dus is het zaak dat er voldoende vrijwilligers op het forum komen om alle vragen te beantwoorden. Sommige fora hebben een duidelijke doelgroep zoalsHallo.nl (van de KvK) en HigherLevel.nl (van EZ), zij richten zich op ondernemers. Deze fora werken met moderators. Hierdoor is een vorm van controle op de verstrekte antwoorden en aanbevelingen. Andere fora richten zich duidelijk op consumenten. Maar liefst drie fora zijn gekoppeld aan een TV programma, Radar, Kassa en de Rijdende Rechter voorzien alle drie consumenten van juridisch advies.

Op andere fora is de kwaliteit van de antwoorden minder gecontroleerd. Dat is bijvoorbeeld bij Fok.nl, waar antwoorden ook vaak het karakter van een mening krijgen. Hierbij loopt de vragensteller het risico de hoon van andere bezoekers over zich af te roepen als die zijn vraag verwerpelijk vinden.

Voor de rechtzoekende is het stellen van een vraag op een internetforum gratis. Hiermee voorziet deze laagdrempelige mogelijkheid in een duidelijke behoefte aan eerstelijns juridisch advies. Hoewel lang niet alle fora hun data met de onderzoekers wilden delen is het mogelijk te zeggen dat duizenden vragen per maand op de verschillende fora worden gesteld.

Een forum is een plek waar de vraag in het openbaar wordt gesteld en het antwoord ook wordt gepubliceerd. Hierdoor is er vaak een (korte) discussie. Voor de vragensteller kan dit betekenen dat hij verschillende, soms tegenstrijdige, antwoorden op zijn vraag krijgt. Sites voorzien hier soms in door hun beantwoorders te voorzien van sterren, karma, badges en andere waarderingen.

In het onderzoek komen ook alle juridische randvoorwaarden aan bod voor het opzetten van forum.

Conclusie

Juridische fora voorzien in een duidelijke informatiebehoefte. Er is sprake van een behoorlijke wildgroei aan fora. De vragensteller is lang niet overal zeker van een goed antwoord.

Samenvatting Cijfers

Het marktonderzoek richt zich op 32 fora die zijn onderzocht. Ten aanzien van de doelgroep zijn er twintig fora die zich richten op de gewone gebruiker (consument) van het internet. Zes fora richten zich specifiek op bedrijven en/of ondernemers en de overige vijf fora zijn gemengd.

Top 10 Juridische Fora

Naam forumAantal geregistreerde leden
Fok320.000
Tros Radar170.432
Rechtenforum.nl157.101
Scholieren.com124.286
Higherlevel.nl48.390
Wetenschapsforum.nl46.996
Sitedeals.nl42.670
Goeievraag.nl30.000
Consumentenbond.nl28.131
Flitsservice.nl19.777